huidaandoening psoriasis
psoriasis is een van de meest bekende chronische huid ziektes. naar schattingen heeft meer dan 300 000 mensen van de Nederlandse bevolking deze ziekte. de aandoening word herkend aan rooie plekken met schubachtige schilfers. de ziekte is niet besmettelijk maar er bestaat wel een erfelijke aanleg. psoriasis kan rond elke leeftijd beginnen maar vaak in de pubertijd.

Van psoriasis bestaan verschillende vormen. Bij allen is de huid aangedaan, alleen verschilt de positie, hevigheid én soort van de schilfering.
-
Psoriasis vulgaris: het woord vulgaris betekent ‘gewoon’ en hiermee wordt de meest voorkomende vorm van psoriasis bedoelt. Ongeveer 75 tot 80 procent van de psoriasispatiënten heeft deze variant.
-
Psoriasis capitis: hier zitten er rode schilferende plekken op de hoofdhuid, vooral langs de haargrens en bij de oren.
-
Psoriasis inversa: deze variant bevindt zich vooral in de lichaamsplooien, zoals oksels, liezen en bilnaad. Door het broei-effect in zo’n plooi ontstaat bij deze psoriasis nooit de kenmerkende schilfering. Ook hebben de plekken een andere kleur, namelijk zalmroze.
-
Psoriasis guttata: deze vorm kenmerkt zich door kleine rode vlekjes met witte schilfertjes. De vlekjes hebben de grootte van een speldenknop tot maximaal een eurocent. Psoriasis gutta is voor velen de eerste kennismaking met deze huidziekte.
-
Psoriasis unguium: hierbij zijn de nagels aangedaan. Vaak zitten er putjes in de nagel en zijn er witte en/of geel-bruine verkleuringen te zien. Het lijkt een beetje op een kalknagel. Deze psoriasissoort gaat meestal samen met een andere soort.
-
Erythrodermische psoriasis: een uiterste zeldzame vorm van psoriasis waarbij meer dan 70 procent van het lichaam met rode, schilferende plekken bedekt is.
-
Psoriasis pustulosa: typisch aan deze vorm is de pusblaasjes. Meestal blijven deze blaasjes beperkt tot de handpalmen en voetzolen, maar ze kunnen zich ook over het gehele lichaam verspreiden. Psoriasis pustulosa treedt in aanvallen op en kan overgaan in gewone psoriasis.
-
Artritis psoriatica: hiervan spreken we als de huidklachten samengaan met gewrichtsproblemen. In dit geval is het verstandig contact op te nemen met de behandeld dermatoloog voor eventuele doorverwijzing naar een reumatoloog.
-
psoriasis is niet geneesbaar maar klachten kunnen verminderd worden door het smeren van een zalfje.